Zoeken
  • Viona Terleth

Ontwikkel die soft skills; NU!

Twee weken geleden nam ik afscheid van een ontspannen en gefocuste Daan Riemeijer, eigenaar van Performance Travel. Aan het eind van zijn laatste coaching gesprek was de conclusie dat hij op tijd geschakeld had. Eind juni vroeg hij hulp met verschillende stressklachten als slecht slapen, een kort lontje en onrust. Hij verlangde naar focus, balans en energie. Voor Daan waren we op tijd. Hij heeft met concrete tools gekeken naar zijn gedrag en een blijvende verandering in zijn leven aangebracht nu de Corona crisis nog lang in zicht blijft.


Maar ik word ondertussen zelf wel echt depressief van alle verhalen om mij heen. MICE profs en ondernemers die door de ontslaggolven, enorme hoeveelheden werk verzetten (voor diegenen die nog werken) zonder zekerheid. Zij die met bloed zweet en tranen hun levenswerk in een paar maanden zien verdwijnen. Of die managers die nu onder hun niveau (extra hard) werken, maar wel moeten, om hun baan te behouden, maar niet hun klachten durven te bespreken. Men klaagt, voelt zich slachtoffer, en komt vooral niet in beweging.


De feiten en cijfers liegen er niet om: 40% heeft méér stress dan ‘normaal’ bij thuiswerken. Dat verhoogt de kans op uitval. Bijna 70% van de jongeren ervaart stress en ontevredenheid nu zij moeten thuiswerken vanwege Corona. Ze wonen vaker alleen, missen de structuur die een gezin met zich meebrengt en voelen zich vaak eenzaam. Eenzaamheid is een belangrijke risicofactor voor stress en psychische klachten. 1/3 heeft concentratieproblemen: twee keer zoveel als onder normale omstandigheden. Ook dit is zorgwekkend, omdat het een indicatie is van burn-out klachten. Normaal gesproken benoemen we vaak eerst de fysieke uitingsvorm van stress (bijvoorbeeld vermoeidheid, hoofd- en rugpijn, oorsuizen), en ligt de angst en paniek wat meer verborgen. Nu liggen deze gevoelens meer aan de oppervlakte. Mensen voelen zich onveilig, weten niet hoe om te gaan met onzekerheid en voelen zich aangetast in hun bestaansrecht nu het werk veranderd is.


Hoe gaan we onze werkende leiders en ondernemers betrokken, aangehaakt en ontspannen krijgen, om burn- of bore-outs te vermijden?

Het is tijd om wakker te worden! Ontwikkel juist nu hun persoonlijk & inspirerend leiderschap! Zodra de soft skills van onze leiders meer aandacht krijgen en ontwikkeld worden, ontstaat focus en ontspanning, waardoor creativiteit en ondernemendheid weer ruimte krijgt om te groeien. Leer hen: Zijn jouw gedachten van angst en onzekerheid echt 100% waar? NEE! Je BENT niet je gedachten. Jij bepaald jouw gedrag en hoe jij omgaat met jouw gedachten.”


Hiermee kan de dreigende burn-out golf en verarming van talent in de beste hotel en event organisaties van Nederland reduceren. Met als resultaat een post Corona generatie MICE professionals die met balans en focus onze branche naar wederopbouw, groei en bewuster ondernemen gaat leiden.